طرح واردات خودرو بعد از یکسال از طرح به آییننامه و از آییننامه به مرحله اجرا رسید و حالا شرکتهایی که توانستهاند از وزارت صمت مجوز واردات بگیرند، اسامی خودروهای انتخابی خود را اعلام کردهاند.
بهگفته سخنگوی وزارت صمت، خودروهایی مانند هیوندا اکسنت، هیوندا آی۱۰، میتسوبیشی میراژ، چانگان سیاس۳۵، امجی۳ و امجی۶، سیتروئن۳ و محصولی از شرکت فولکس واگن (سئات) در زمره مدل خودروهایی هستند که قرار است به کشور وارد شوند.
انتشار اسامی این خودروها که همگی در محدوده قیمت ۱۰هزار دلاری قرار دارند، واکنشهایی را بهدنبال داشته است. عدهای از کارشناسان به قدیمی بودن خودروهای معرفی شده اشاره میکنند و معتقدند واردات خودروهای قدیمی که امروز هم در خیابانهای ایران در حال تردد هستند، تنوعی را در بازار خودرو کشور باعث نمیشود. این انتقاد در حالی مطرح میشود که محدوده قیمت ۱۰ تا ۲۰هزار دلاری تعیین شده در آییننامه واردات، با تمرکز بر خودروهای زیر ۱۰هزار دلاری، عملا انتخاب چندانی برای واردکنندگان باقی نمیگذارد.
اروپاییها، آری یا خیر؟
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو درباره اینکه واردکنندگان چه انتخابهایی میتوانند از میان برندهای مطرح دنیا داشته باشند، به همشهری گفت: با توجه به شرایط موجود بعید میدانم بتوانیم از برندهای اول دنیا خودرو وارد کنیم.
مهدی دادفر افزود: از برندهای اول دنیا شاید فقط «هیوندای آی۱۰» را کرمانخودرو بتواند وارد کند و «میتسوبیشی میراژ» را آرین خودرو. البته شاید بتوانیم «هیوندای اکسنت» را هم وارد کنیم اما انتخاب دیگری از بین برندهای مطرح نخواهیم داشت.
او درباره احتمال واردات خودروهای اروپایی گفت: از محصولات رنو و سیتروئن صحبت شده اما من بسیار بعید میدانم بتوانیم چنین انتخابی داشته باشیم و این یک ایراد است.
دادفر در توضیح این مطلب گفت: تحلیل من این است که با توجه به اتفاقات اخیر و دستگیری برخی از افرادی که طبق اعلام مراکز رسمی جاسوس فرانسه بودند و در تلویزیون هم اعترافاتی درخصوص صنعت خودروی ایران داشتهاند، بعید میدانم که سیتروئن و رنو و پژو با وجود علاقهمندی بسیار زیاد برای ورود به ایران، اصولا بتوانند به این وادی وارد شوند.
او افزود: رنو و پژو با مشکل شدیدی در بازار روسیه مواجه شدهاند و تولید خودروی سالانه آنها از سالانه ۶۰۰ تا ۷۰۰هزار دستگاه به ۵۰هزار دستگاه رسیده، لذا این دو شرکت بسیار علاقهمندند که به بازار ایران وارد شوند اما باید بدانیم در شرایط کنونی، مسائل سیاسی در این زمینه تعیینکننده است.
چه خودروهای دیگری میتوانند وارد شوند؟
محدوده قیمت زیر ۲۰هزار دلار برای واردات خودرو یکی از انتقادهای کارشناسان بازار به آییننامه واردات است که معتقدند این خودروها به لحاظ کیفی انتخابهای مطلوبی نیستند.
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو درباره قیمت کنونی خودروهای استاندارد دنیا گفت: در جهان بهویژه بعد از کرونا قیمت خودرو افزایش داشته و تولید بهطور کلی با کاهش همراه بوده است.
دادفر حداقل افزایش قیمت خودرو در ۲سال اخیر را ۳ تا ۴هزار دلار اعلام کرد و با اشاره به افزایش مدتزمان تحویل خودرو به نمایندگیها در اروپا، افزود: باید به این نکته توجه داشت که رنج خودرو متوسطی که استاندارد ۸۵گانه ما را هم پاس کند و تکنولوژی روز داشته باشد (به جز خودروهای چینی) حداقل ۲۵ تا ۳۰هزار دلار است و کمتر از این خودرو دارای تکنولوژی روز نخواهد بود، کمااینکه زمانی شرکت سایپا، کیا سراتو تولید میکرد اما اگر آن را کنار کیا سراتو وارداتی میگذاشتید، تفاوت از زمین تا آسمان بود. لذا حتی در مونتاژ هم اختلاف کیفیت بسیار زیاد است و اینکه حالا تازه ما به خرید ماشینهای ۱۰هزار دلاری میرویم اگرچه قدم مثبتی است اما گرهی از بازار خودروی ما باز نمیکند.
دادفر تعیین محدوده قیمت زیر ۲۰هزار دلاری برای واردات خودرو را آسیبزا دانست و افزود: یکی از پیامدهای این محدودیت، حذف خودروهای شاسیبلند از دایره انتخاب برای واردات و در نتیجه افزایش قیمت این خودروها ازجمله راوفور، اوتلندر، سانتافه و توسان در بازار خواهد بود، این در حالی است که خودروهای وارداتی پاسخ قشری از جامعه را که ماشین خارجی بهروز و ایمن میخواهند، نخواهد داد.
تأثیر واردات بر بازار
دبیر انجمن واردکنندگان خودرو با بیان اینکه کل خودروهای وارداتی با فرض اینکه همگی ۱۰هزار دلاری باشند، نهایتا ۱۰۰هزار دستگاه خواهد بود، این رقم را برای بازار یک میلیون و ۵۰۰هزار دستگاهی ایران ناچیز دانست و افزود: در خوشبینانهترین حالت و در شرایطی که خودروها همگی ۱۰هزار دلاری باشند و دولت هم هیچ مالیات و عوارض و تعرفهای از واردکننده دریافت نکند و بگوید فقط خودرو وارد کنید و بفروشید، قیمت خودروهای وارداتی با دلار و یورو قیمت امروز، حداقل ۳۳۰میلیون تومان خواهد بود. یعنی اگر حتی شرکتها سود هم دریافت نکنند، باز قیمت خودروها زیر ۳۳۰میلیون تومان نیست و اینکه تصور کنیم این واردات کمر بازار را خواهد شکست، تصور بیجایی است.
کدام تکنولوژی قرار است وارد شود؟
این کارشناس با اشاره به اینکه در سال۹۴ شرکتهایی به نام نمایندگی با شخصیت حقوقی فعالیت داشتند و با وجود محدودیت واردات بالای ۴۰هزار دلار و بالای ۲۵۰۰سیسی، بازاری تقریبا مطلوب وجود داشت، افزود: الان نهتنها محدودیت مالی افزایش یافته بلکه دولت به تولیدکنندهها اجازه واردات داده و عملا جایگاه تجار و بخش خصوصی را در این حوزه نادیده گرفته و امکان انتخاب مطلوب نیز وجود ندارد. این در حالی است که دولت اصرار دارد همراه خودروهای وارداتی، انتقال تکنولوژی صورت گیرد اما خودروهای دارای این رنج قیمت هیچ تکنولوژی خاصی برای تزریق به صنعت خودرو کشور ندارند.
بیشتر بخوانید:
۲۱۷ ۳۵