اسلایدفرهنگی

وزارت ارشاد باید هر چه سریعتر محل مزار رازی را تعیین کند / قلب رازی لبریز از عشق به بیمارانش بود

به گزارش «مبلغ»- دکتر احسان مقدس سالیان طولانی است که به پژوهش در آثار محمدبن زکریای رازی می پردازد. به گفته وی، رازی بیش از 230 اثر را تالیف کرده است که ایشان حدود 96 اثر از آن را در مجموعه ای به نام مولفات در 15 جلد منتشر کرده اند. به مناسبت 5 شهریور روز بزرگداشت این حکیم و شیمیدان بزرگ ایرانی به گفتگو با آقای مقدس نشسته ایم که در ادامه میخوانید:

دکتر احسان مقدس در گفتگو با خبرنگار مبلغ، یکی از وجوه ناشناخته رازی را انساندوستی وی به عنوان یک پزشک بیان کرد به نحوی که تمام وجود وی لبریز از عشق به بیماران و خدمت به آنان بود. در شرح حال رازی آمده است که وی بسیاری از بیمارانی که توان پرداخت هزینه های درمان را نداشتند از پول شخصی خود درمان میکرده است. به گفته وی این اخلاق رازی در زمانه‌ای که متأسفانه پرونده های قصور پزشکی در ایران بیداد میکند و در بسیاری از مواقع، حتی بیماران به قصور پزشکان پی نمی‌برند و یا به دلایل مالی دچار آسیب یا از دست رفتن عزیزان خود میشوند، باید بسیار مورد توجه قرار گیرد.

رازی، پیشگام رفرنس ‎نویسی در جهان اسلام

این پژوهشگر با سابقه با بیان ویژگی های علمی رازی، رفرنس‌دهی وی به آثار دیگر دانشمندان و اندیشمندان مانند جالینوس بزرگ را از ویژگی‌های خاص رازی در رعایت اخلاق علمی برشمردند که باعث شده است وی در بین دانشمندان تمدان اسلامی از این جهت سرآمد باشد. به گفته دکتر مقدس، حتی تا قرن ها بعد از رازی، سنت ارجاع دهی مطالب به دلایلی اخلاقی دیگری در بین دانشمندان ایرانی و اسلامی رعایت نمیشده است.

بنده جالینوس، کتاب «الشکوک علی جالینوس» را می نویسد!

به گفته وی با اینکه رازی در کتابی به نام «الشکوک علی الجالینوس» نقدها فراوانی به پزشک یونانی بزرگ، جالینوس داشته است ولی خود را به دلیل حق جالینوس در آموزش پزشکی به خود و بشریت، بنده جالینوس میداسنت و به وی احترام فراوانی قائل بوده است.

مولفات رازی

وقتی تواضع رازی به ارجاع به سخنان شاگردان می‌رسد …

این استاد آثار رازی، یکی از ویژگی های عجیب و جذاب رازی را تواضع علمی و احترام زیاد به شاگردان خود میداند که با شخصیت دادن به شاگردان و دانشجویان خود، موجب بیداری حس حقیقت جویی و کسب علم در دانشجویانش میشد به نحوی که رازی حتی در آثار خود به سخنان آنها در کلاس درس و یا نوشته های آنها ارجاع میدهد.

رازی، نویسنده دو کتاب جهانی ایران در طب، بعد از قانون ابن سینا

دکتر احسان مقدس در پایان با اشاره به توانایی رازی در علوم مختلف پزشکی به دو کتاب مهم الحاوی و المنصوری نوشته رازی اشاره کرد که بعد از کتاب قانون ابن سینا، مهمترین کتابی بوده است که در حوزه طب و پزشکی، سالیان متمادی در اروپا و کشورهای دیگر جهان مطالعه و تدریس میشده است.

قبر رازی باید هر چه سریعتر تعیین و تبدیل به مکان گردشگری برای جهان شود

این پژوهشگر آثار رازی، در مورد حاشیه هایی که در مورد پیدا شدن قبر رازی در شهر ری در سالهای اخیر به وجود آمده است بدون رد یا تأیید این ادعا گفت: فارغ از اینکه این موضوع تا چه حد قطعی باشد باید بدانیم که شاید تا ابد نتوان مزار قطعی رازی را یافت و بهتر است بدون سخت گیری در این زمینه، هر چه سریعتر این مکان یا مکان های دیگری که احتمال آن به عنوان محل دفن رازی میرود به عنوان محلی برای حضور گردشگران داخلی و خارجی تعییت و ساخته شود. به گفته ایشان، شناخت دانش و شخصیت رازی مهمتر از این هست که قبر وی در کجا باشد.

از نمونه ابن سینا یاد بگیریم …

وی با ذکر نمونه ای در مورد تعیین محل مزار ابن سینا در همدان گفت در مورد ابن سینا هم چنین شکی وجود داشت و برخی از پژوهشگران، مکانی در اصفهان را به عنوان قبر اصلی ابن سینا معرفی میکردند ولی با تصمیم مسئولان وقت و انتخاب همدان به عنوان شهری که ظن بیشتری به آن میرفت، در حال حاضر همدان به عنوان محل دفن ابن سینا دارای شهرت جهانی است که موجب نشر و گسترش افکار و اندیشه های این دانشمند و فیلسوف بزرگ ایرانی در جهان شده است.

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا