سپهر ستاری: تیم ملی در آخرین فیفادی خود پیش از آغاز جام ملتهای آسیا در رقابتهای مقدماتی جام جهانی ۲۰۲۶ به میدان رفت. شاگردان امیر قلعهنویی ابتدا با نتیجه ۴ بر صفر از سد هنگکنگ گذشتند و سپس در تاشکند به مصاف ازبکستان رفتند که این مسابقه با تساوی ۲-۲ به پایان رسید. دیداری که خیلیها از آن به عنوان تنها محک جدی تیم ملی پیش از جام ملتها یاد کرده بودند. ایران تا شروع جام ملتهای ۲۰۲۳ فیفادی دیگری ندارد ولی ممکن است پیش از این رقابتها یک بازی دوستانه انجام شود تا ملیپوشان خودشان را آماده جام ملتها کنند. عملکرد ایران در این دو بازی نکات مثبت و منفی زیادی را در پی داشت.
رکورد اسکوچیچ شکسته نشد
امیر قلعهنویی در نخستین بازی خود روی نیمکت تیم ملی یک تساوی مقابل روسیه کسب کرد و در ادامه به ۹ برد متوالی رسید. نتایجی که باعث شد امیر قلعهنویی در یکقدمی رسیدن به رکورد ۱۰ برد متوالی دراگان اسکوچیچ در تیم ملی قرار بگیرد. او این فرصت را داشت تا با کسب دو برد دیگر خودش را روی نیمکت ایران جاودانه کند و رکورد مرد کروات را هم بشکند ولی توقف در تاشکند فرصت این رکوردشکنی را از قلعهنویی گرفت. البته نتایج قلعهنویی در چند ماه اخیر بسیار خوب بوده ولی اکثر بردهای تیم ملی مقابل رقبای ضعیف بهدست آمده و تیم ملی هنوز محک جدی نخورده است.
رقابت با تیمهایی چون اردن، آنگولا، هنگکنگ، کنیا و قرقیزستان نمیتواند تیم ملی را به چالش جدی بکشاند و این موضوع در آستانه جام ملتهای آسیا نگرانکننده است.
نیمه دوم ضعیف مقابل ازبکها
تیم ملی در بازی با ازبکستان شروع بسیار خوبی داشت و به دو گل هم رسید اما در نیمه دوم قافیه را به حریف واگذار کرد. عملکرد ایران در نیمه دوم بازی با ازبکستان به قدری ضعیف بود که صدای امیر قلعهنویی را هم در نشست خبری درآورد و او به شدت از بازیکنانش انتقاد کرد.
یکی از نکات نگرانکننده در خصوص تیم ملی، میانگین سنی بالای بازیکنان است که میتواند باعث افت عملکرد تیم ملی در نیمه دوم و بهخصوص دقایق پایانی مسابقات شود. در جام ملتها هم تیم ملی برای رسیدن به فینال ۷ بازی فشرده در پیش دارد و احتمال افت بدنی ملیپوشان بسیار بالاست. امیر قلعهنویی در این مدتی که سرمربی تیم ملی شده از چند بازیکن جوان دعوت کرده ولی به جز محمدجواد حسیننژاد و محمدامین حزباوی بعید است دیگر نفرات شانس حضور در لیست نهایی را داشته باشند. این دو نفر هم حتی در صورت حضور در لیست شانس زیادی برای بازی ندارند و میانگین سنی بالای تیم ملی یک نگرانی بزرگ در فاصله کم باقیمانده تا جام ملتهاست.
خط دفاعی که مستحکم نیست
تیم ملی در بازی با اربکستان دو گل خورد و از نظر دفاعی عملکرد خوبی نداشت. ازبکها در نیمه دوم فشار زیادی روی دروازه ایران آوردند و شاگردان قلعهنویی شاید خوششانس بودند که بیش از دو گل نخوردند. در حال حاضر شجاع خلیلزاده ۳۴ ساله در بهترین فرم فوتبالی خود به سر نمیبرد و با آن مدافع آماده پرسپولیس فاصله دارد. مرتضی پورعلیگنجی هم به دلیل مصدومیت رباط صلیبی جام ملتها را از دست داده و مجید حسینی هم پس از مصدومیتهای متوالی هنوز به آمادگی صد درصد نرسیده است. در این بین نفراتی چون محمد دانشگر و محمدامین حزباوی هم علیرغم حضور در اردوها چندان مورد اقبال کادر فنی نیستند. حزباوی در ۶ ماه اخیر به اکثر اردوها فراخوانده شده ولی هنوز یک بازی ملی هم نکرده و دانشگر هم هنوز در تیم ملی فرصت خاصی پیدا نکرده است.
این موضوع در کنار شرایط سنی احسان حاجصفی و رامین رضاییان برای دفاع تیم ملی نگرانکننده است. در حال حاضر انتقادات زیادی هم نسبت به دعوت از حاجصفی وجود دارد ولی او در چند ماه اخیر بهتر از رقبای خود عمل کرده و احتمالا در جام ملتها هم گزینه اصلی باشد. البته سرمربی تیم ملی باید با مدیریت کردن دقایق بازی حاجصفی، او را تا مراحل پایانی سرحال و آماده نگه دارد. این موضوع در خصوص رامین رضاییان ۳۳ ساله هم صدق میکند.
اوجگیری قدوس در تیم ملی
سامان قدوس پیش از جام جهانی ۲۰۱۸ به تیم ملی دعوت شد و از آن زمان در اکثر اردوها حضور داشته ولی هرگز نتوانسته در حد یک بازیکن تیم ملی در تیم ملی بدرخشد و جایگاه ثابتی داشته باشد. قدوس چه در دوران کیروش و چه در زمان حضور اسکوچیچ عملکرد پرنوسانی در تیم ملی داشت و معمولا در شرایط حساس نیمکتنشین دیگر نفرات میشد. او در جام جهانی ۲۰۲۲ هم تنها ۴۵ دقیقه مقابل آمریکا فرصت بازی پیدا کرد و حتی شایعاتی در خصوص خداحافظیاش از تیم ملی هم به گوش میرسید.
ستاره ایرانی برنتفورد اما در اردوهای اخیر تیم ملی دوباره حضور داشته و نقشی کلیدی در بردهای تیم ملی ایفا کرده است. او در بازی با ازبکستان هم تا وقتی در زمین بود عالی کرد و خیلیها خروجش از زمین به دلیل مصدومیت را عامل افت عملکرد تیم ملی میدانند. در شرایط فعلی قدوس اگر مصدوم نشود به احتمال زیاد در جام ملتها یکی از مهرههای اصلی تیم ملی خواهد بود و میتواند اولین تورنمنت ملی خود به عنوان بازیکن ثابت و کلیدی را تجربه کند.
خط حمله آتشین!
بدون شک مهمترین نکته مثبت تیم ملی در ماهها و حتی سالهای اخیر زوج هماهنگ و فوقالعاده سردار آزمون و مهدی طارمی است. آنها از زمان حضور قلعهنویی هم درخشش بسیار خوبی داشتهاند و سرمربی تیم ملی هم برای موفقیت در آسیا روی آنها حساب ویژهای باز کرده است.
طارمی از زمان حضور امیر قلعهنویی در تیم ملی طی ۱۱ بازی موفق به زدن ۱۲ گل و ارسال ۳ پاس گل شده و آزمون هم در ۷ بازی آمار ۸ گل و ۴ پاس گل را دارد. البته تیم ملی در این مدت رقبای قدرتمندی هم نداشته ولی طارمی و سردار قبلا هم کیفیت خودشان را ثابت کردهاند.
تیم ملی در کنار این زوج مخوف، نفرات مطرحی چون علیرضا جهانبخش، محمد محبی، رضا اسدی، مهرداد محمدی و مهدی ترابی را هم دارد و دست امیر قلعهنویی در خط حمله بسیار باز است.
بیشتر بخوانید:
۲۵۸ ۲۵۸