دکتر شیرمحمدی ، معاون فنی و امور بیمهای صندوق بازنشستگی کشوری در گفتگو با برنامه روزی نو رادیو اقتصاد به موضوع همسان سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۲ پرداخت.این گفتگوبه شرح ذیل است:
میدانید که صندوقها پشتوانه اصلی برای تامین بیمه مورد نیاز شهروندان در حوزههای مختلف هستند بیمهها جنبههای گوناگونی را در بر میگیرند در تمام دنیا و ایران عزیز ما آن را بعنوان یک صنعت میشناسیم حالا صحبت از همسان سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان در بودجه ۱۴۰۲ مطرح میشود چالشی که دولتها در چند سال گذشته تلاش کردند به صورتی به سمت متعادل کردن این مسئله بروند و از یک سو هم مشکل بزرگی مطرح شده که همچنان جای سوال و پرسش است و آن هم توان و قدرت نظام بیمهای برای پاسخ به این نیازهاست.
سوال: همسان سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستههاچه شد ؟ امسال دیگر هیچ امیدی به آن نیست و باید به ۱۴۰۲ امیدوار بود؟
شیرمحمدی: بحث همسان سازی یعنی در واقع یک افزایش حقوق بازنشستگان متناسب با افزایشی که برای شاغلان در نظر گرفته میشود. ما امسال ، ابتدای سال یک افزایش داشتیم، یک افزایش هم اول مهر ۱۴۰۱ داشتیم که قانون اصلاح قانون بودجه ۱۴۰۱ و ترمیم حقوق بازنشستگان و مستمری بگیران کشوری و لشگری بود که ۵ درصد به حقوق شهریورماه به علاوه مبلغ ثابت ۹۰۰ هزار تومان را که معادل ۲/۱۶ درصد بود حقوق بازنشستگان عزیز افزایش پیدا کرد.
همانطور که مستحضرید صندوق بازنشستگی مجری قوانین و مقررات است آنچه که تصویب و ابلاغ میشود ما اجرا میکنیم. این موضوع افزایشی هم که عرض کردم اول مهر ۱۴۰۱ انجام شد این هم در واقع در تطبیق حقوقی بود که برای شاغلان دولت در نظر گرفته بود که برای بازنشستگان هم انجام شد، ولی عنوان متناسب سازی برایش در نظر نگرفته بودند، ولی به نوعی همسان سازی بود.
سوال: منابع و ذخایر کافی که برای این موارد مطرح میشود ، میدانیم که متاسفانه سطح بیمه پردازها به شدت پایین آمده یعنی پوشش حمایتی از عدد قابل توجهی که ۸ و خرده ای بوده و الان شده ۴ و دو دهم و در همین حوزه دارد میچرخد و این عدد جالب نیست آیا با این وضعیتی که پیدا کردیم صندوق بازنشستگی ورشکست شده است؟
شیرمحمدی: ورشکستگی برای صندوقهای بازنشستگی دولتی وجود ندارد، ولی پوشش حمایتی برای ادامه حیات وتامین منابع آتی صندوقهاخیلی مهم هست، که حالا آن تعدادی که فرمودید ۸ به ۴ در تامین اجتماعی و صندوق کشوری الان کمتر از یک است به ازای تعداد بازنشستگان که یک میلیون و ۶۳۰ هزار نفر هستند ما ۸۰۰ هزار نفر مشترک داریم که طبیعتا خیلی عدد پایین است.
سوال: به عبارتی میتوان گفت وضعیت بدتر است؟
شیرمحمدی: بدتر است، ولی خب این وضعیت خیلی تاثیر آنچنانی در پرداختیهای صندوق ندارد، چون ما بیش از هفتاد درصد پرداختی هایمان به بودجه عمومی اتکا دارد.
سوال: خود این ،افزایش هزینه دولت است ؟
شیرمحمدی: هزینه دولت است بله، هر آنچه که برای حقوق شاغلان افزایش پیدا میکند، طبیعتا در بازنشستگی هم تاثیر خودش را میگذارد و بودجه عمومی است که تامین کننده پرداخت حقوق بازنشستگان است و ما در بحث پوشش حمایتی مان تعداد مشترکان الان در موقعیتی هستیم که حتی اگر اشتراک جدید هم داشته باشیم، چون صندوق در وضعیت اینچنینی قرار دارد به ضرر بودجه عمومی هست حتی مشترکان جدید هم به نفع صندوق نیست. در صورتی که در سال بیش از صد هزار نفر مشترک صندوق باشند در طی چند سال آینده، میتوانیم امیدوار باشیم که این هم جزو محالات است و استخدام محدودیت زیادی دارد به همین خاطر ما به دنبال پوشش حمایتی هم نیستیم.
سوال: به نظر شما بهتر است کسی در صندوق بازنشستگی یا در تامین اجتماعی عضو شود؟
شیرمحمدی: در دنیا به سمت یک صندوق بزرگ متکی به منابع داخلی میروند و به نظر میرسد که در دنیا این اتفاق جواب مثبتی را داده است، صندوق تامین اجتماعی بزرگ میتواند کمک کند صندوقهای ریز و کوچک را پوشش بدهد، به نظر میرسد که ما به این جمع بندی هم رسیدیم در دیدگاه بیمهای که کارشناسان به این دیدگاه رسیدند که صندوق بزرگ تامین اجتماعی بتواند آینده بهتری داشته باشد.
سوال: پس صبر کنیم ۱۴۰۲ همسان سازی حقوق کارکنان دولت و بازنشستگان که اتفاق میافتد شاید یک وضعیت بهتری را رقم بزند.
شیرمحمدی: انشاالله امیدواریم. ۱۴۰۲ را هم عرض کنم بهرحال حقوق بازنشستگان متاثر از حقوق شاغلان هست، دولت ساماندهی حقوق شاغلان را مدنظر قرار داده است امیدواریم که با اصلاح حقوق شاغلان حقوق بازنشستگان هم به تبع آن در مسیر بهتری قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید:
۴۶۲۲۰