
به گزارش خبرگزاری مناطقآزاد، بندر شهید رجایی نقشی کلیدی در تجارت دریایی و منطقهای در ایران دارد. این بندر که یکی از مهمترین بنادر تجاری ایران محسوب میشود، حالا با خسارت ناشی از انفجاری روبهروست که ابعادش هنوز روشن نیست. این اتفاق همزمان با برگزاری سومین دور از مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا رخ داد.
رئیس دادگستری هرمزگان اعلام کرده است: تعداد متوفیان بندر شهید رجایی به ۲۵ رسید. تاکنون ۲۱ جسد از متوفیان حادثه تحویل پزشکی قانونی استان شده است و ۴ پیکر هم در حال انتقال به پزشکی قانونی است. شمار زخمیهای این حادثه نیز ۸۰۰ نفر اعلام شده است.
بیشتر بخوانید:
وزیر جهاد کشاورزی : کالاهای اساسی موجود در بندر شهید رجایی آسیب جدی ندیدهاند
تجارت ایران برقرار میماند؟
سید حمید حسینی، عضو اتاق بازرگانی و فعال اقتصادی در این زمینه میگوید هنوز هیچ برآوردی دربارهی خسارت به ما نرسیده است اما برخی از همکاران محمولههای صادراتی فرآوردههای نفتی را در این بندر داشتهاند.
وی با بیان اینکه انفجار در محوطهی کانتینرها رخ داده است، گفت: تا جایی من میدانم به اسکله آسیبی وارد نشده است و محوطهی کانتینری و ساختمانهای اداری آسیب جدی دیده است از این رو باید تسهیلاتی را برای برقرار نگه داشتن تجارت ایران در دستور کار قرار دهند. در این صورت در کوتاهمدت صادرات و واردات برقرار خواهد شد و تنها باید مواردی را برای پیشبرد این هدف پیشبینی کرد.
بندر صادراتی پتروشیمی و فرآوردههای نفتی اینجاست
سید حمید حسینی میگوید بخش مهمی از تجارت کانتینری ایران در این بندر صورت میگیرد. این بندر بندر صادراتی فراوردههای نفتی و پتروشیمی و البته بندر وارداتی فرآوردههای نفتی مورد نیاز ایران نیز هست.
او تاکید کرد: بیتردید اتفاق رخ داده میتواند صادرات محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی و حتی فولاد را تحت تاثیر قرار دهد. البته میتوان تدابیری برای ممانعت از بروز مشکل اندیشید و اجازه داد کانتینرها در خارج از محوطهی آسیب دیده پر شوند و سپس برای صادرات به اسکله منتقل شوند اما طبیعتا حتی این فرایند تجارت ایران را در دورهای با کندی مواجه خواهد کرد.
او گفت: طبیعتا انفجار رخ داده زیرساختهای برق و اینترنت و … را نیز در این مجتمع تحت تاثیر قرار داده است. حالا ارزیابیها در حال انجام است تا روشن شود چه میزان از اموال مردم در این انفجار و اتشسوزی آسیب دیده و چه میزان خسارت به زیرساختها وارد شده است. هر چه هست امیدواریم در گزارشی شفاف و روشن ، افکار عمومی از دلیل این ماجرا مطلع شوند .
چرا بندر شهید رجایی مهم است؟
بندر شهید رجایی یا منطقه ویژه اقتصادی بندر شهید رجایی بندری تجاری صنعتی در شهرستان بندرعباس مرکز استان هرمزگان و در فاصله بیست و سه کیلومتری بندرعباس واقع شده است.
طرح احداث بندر شهید رجایی از مصوبات شورای عالی اقتصاد در اواخر دههی چهل بود. در سال ۱۳۴۹ عملیات احداث این بندر با کنسرسیوم ایتالیایی به نام ایتالکو به امضا رسید. این بندر با هدف توسعه تجارت و نقش ایران در حمل و نقل دریایی و بر اساس تصویبنامه شورای عالی وقت احداث شد و نام پیشین آن شهبندر بود. در این قالب مطالعاتی برای احداث شهری با عنوان بندرعباس نو نیز مورد بررسی قرار گرفت اما در نهایت از سال ۱۳۵۳ عملیات اجرایی آغاز شد اما پس از پیروزی انقلاب نیز پس از دورهای کوتاه، عملیات اجرایی احداث این بندر پیگیری شد. دی ماه سال ۱۳۵۹ بود که محمدعلی رجایی، در دومین سفر استانی خود از این بندر بازدید کرد و از شرکت ایتالیایی ایتالکو خواست در عملیات اجرایی به یک سوم اکتفا کنند. عراق آتش جنگ علیه ایران را روشن کرده بود و با اشغال خرمشهر و گمرک مهم ان ، وضعیت تجارت ایران را تحت تاثیر قرار داده بود. در نهایت در ۲۲ بهمن سال ۱۳۶۲ بود که بندر شهید رجایی به بهرهبرداری رسید و نام شهید رجایی برای ان انتخاب گردید. هر چند این بندر یکی از مهمترین شاهراههای تجارت ایران است اما هرگز از تمامی امکانات و موقعیتهای خود بهره نبرده است .
لازم به توضیح است این بندر با ۲۴۰۰ هکتار وسعت، ظرفیت پذیرش سالانه بیش از ۱۰۰ میلیون تن کالا و ظرفیت ۶ میلیونTEU کانتینر در سال را دارد و حجم گستردهای از عملیات جابهجایی کالاهایی مانند محصولات فولادی، فله خشک، فله مایع و فرآوردههای نفتی خام در این بندر انجام میشود. منطقه ویژه اقتصادی شهید رجایی فعالیت بیش از ۵۰ پایانه و محوطه نگهداری کالا با راهبری بخش خصوصی، ۷۰ درصد ترانزیت کالا، پشتیبانی بیش از ۵۸ درصد عملیات غیرنفتی، ۴۳ درصد عملیات نفتی و تخلیه و بارگیری حدود ۸۵ درصد از عملیات کانتینری در سطح کل بنادر کشور را دارا است.
مجتمع عظیم بندری شهید رجایی که بزرگترین و پیشرفتهترین پایانههای کانتینری کشور را در اختیار دارد بهعنوان دروازه واردات و صادرات و تنظیم کننده نبض اقتصاد کشور تلقی شده و گفته میشود در میان ۳۵۰۰ بندر مهم دنیا دارای رتبه ۵۹ است.
بندر شهید رجایی ظرفیت پذیرش بیش از ۴۰۰۰ کشتی از انواع فله بر، کانتینری و نفتکش را دارد و بیش از ۵۳ درصد عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بنادر کشور را به خود اختصاص داده است.
۲۲۳۲۲۳